Translate

6 Mart 2017 Pazartesi

Solidworks Tasarım Tablosu ile Konfigürasyon Oluşturma

                      Merhabalar, bu yazımda size solidworks tasarım tablosunu kullanarak çizdiğimiz bir parçaya nasıl farklı konfigürasyonlar ekleyebileceğimizden bahsetmek istiyorum. Çizdiğimiz bir parçanın farklı ölçülere sahip çeşitleri olabilir. Örneğin; civata tasarımı yaparken her bir ölçüyü tek tek çizmek uğraştırıcı olacaktır. Bunun yerine bir excel tablosu kullanarak civatanın her bir ölçüsünü ayrı ayrı ayarlayabiliriz. Böylece daha kolay ve rahat bir şekilde farklı ölçülerde ki aynı parçayı tek bir çizim içerisinde barındırabiliriz.

                       Öncelikle istediğiniz bir parçanın katı modelini oluşturarak örneğimize başlayalım. Ben estetik görünmesi açısından ufak bir vazo çizdim. Konunun sonunda çalışmaya ait dosyaları paylaşacağım. İster paylaştığım dosyadan isterseniz farklı bir çizimle aynı adımları takip ederek çalışmanızı oluşturabilirsiniz.



                        Modeli oluşturduktan sonra sırasıyla: Ekle->Tablolar->Tasarım Tablosu. 




                          Tamam dedikten sonra Solidworks size hangi çizim verilerini tabloya eklemek istediğinizi soracak. Burada çiziminize göre istediğiniz kısımları seçebilirsiniz. Ben örnek olması açısından hepsini seçtim. 


                         
                           Bu adımdan sonra excelde ki tabloya eklemek istediğiniz konfigürasyon ölçülerini yeni satıra yazarak o ölçülerde ki parçayı otomatik olarak eklemiş olacaksınız. 








                           Böylece istediğiniz parçanın farklı versiyonları tek bir çizimde oluşturabilir ve konfigürasyon seçeneğinden seçebilirsiniz. 

                           Uygulamaya ait video;


                           Tablo ile parça oluşturmayı gördükten sonra dilerseniz makrolar ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin; çizdiğiniz parçanın ölçüleri ve formu birbirine bağlı ise ve bunu matematiksel olarak ifade edebiliyorsanız parçanın farklı versiyonlarını yazdığınız makro ile oluşturabilirsiniz. Mesela 200 adet ekstrüzyon kalıbı çizmeniz gerekiyor. Her bir kalıbın ölçüsü bir diğerinin 0,2 katı şeklinde artış gösteriyorsa bunu diler makro ile dilerseniz excel formülleri ile yapabilirsiniz. 

Çizim: https://drive.google.com/drive/folders/0B8FdGm8eWN9kanNKeEVtTU42NlU?usp=sharing


1 yorum:

  1. 2021 ford escape titanium hybrid - India Online Game - iTanium
    The ion chrome vs titanium 2021-22 India Edition of the 2019 edition of the 2021-22 India Edition of the titanium flashlight 2019 Edition of the 2019 Edition of the 2019 Edition titanium max trimmer of citizen titanium dive watch the titanium quartz crystal 2019

    YanıtlaSil